Fără categorie

DIFERENȚELE SEMNIFICATIVE DINTRE MARMURĂ ȘI GRANIT

Marmura si granitul sunt pietre naturale de o frumusețe deosebită și cu roluri multiple în construcții și decorațiuni. Marmura este elegantă și strălucitoare iar granitul este puternic și vibrant. Alegerea dintre cele două pietre pentru amenajări se poate dovedi uneori dificilă, în funcție de lucrare.

Cel mai simplu mod de a distinge marmura de granit este cel vizual. Ținând cont de faptul că marmura este o rocă metamorfică, formată dintr-un proces de transformare a elementelor sale datorită temperaturii și presiunii, ea oferă un aspect de suprafață predominant omogenă, traversată de modele venoase mai mult sau mai puțin subțiri.

Granitul este în schimb o rocă formată incandescent, din cristalizarea lavei, iar textura sa este caracterizată de o granulă cu prezența ocazională de micro-cristale.

Unul dintre elementele fundamentale în realizarea unei comparații adecvate între marmură și granit este duritatea. Lăsând deoparte definiția tehnică, duritatea poate fi descrisă ca fiind rezistența pe care materialul o opune la tăiere sau la acțiunea altor procedee mecanice care interacționează cu piatra.

Dacă facem o comparație între marmură și granit din punctul de vedere al durității, granitul este, cu siguranță, mai rezistent, după cum demonstrează utilitatea sa pentru pardoseli, chiar în aer liber, locuri publice foarte circulate, suprafețele de lucru ale barurilor și bucătăriilor, etc. Marmura are o duritate mai mică ce permite însă ca acest material să fie mai versatil în diferite procese de prelucrare și să se propună ca partener de neînlocuit pentru cele mai diverse proiecte de design, proiecte artistice și placarea de suprafețe.

Este bine de știut că marmura este vulnerabilă unor agenți externi și substanțe acide, dar nu prezintă probleme semnificative cu substanțele uleioase, în schimb granitul este ușor de afectat prin contactul cu substanțe uleioase, care sunt absorbite de textura sa ușor spongioasă.

Datorită eleganței și a frumuseții sale, marmura a fost întotdeauna considerată alegerea cea mai bună și prestigioasă pentru decorat podele și placat încăperi dar, cu toate acestea, pentru unele lucrări, cum ar fi blaturile pentru bucătării sau baruri, această opțiune devine imposibilă datorită delicateții materialului și atenției necesare pentru întreținerea acestuia.

În ceea ce privește diferența de preț, ca în orice sector comercial, prețurile diferă în funcție de diversele modele de material și de caracteristicile acestora, astfel că  nu putem afirma ferm faptul că marmura este o piatră mai scumpă decât granitul. Ambele pietre au frumusețea și farmecul lor dar pot satisface nevoi diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *